събота, 5 март 2022 г.

Войната за независимост

            На 8 декември 1991 г. Украйна, Беларус и Руската Федерация подписват в Брест т.нар. Беловежко споразумение, с което казват на света, че СССР не съществува, и създават Общността на независимите държави (ОНД). След разпада на СССР Леонид Кравчук печели президентските избори в Украйна с близо 60% избираемост. По това време стандартът на живот рязко спада, като брутният вътрешен продукт се свива с близо 60% между 1990 и 1999 г.,[6][7] а нивата на инфлацията достигат петцифрени стойности.[8] Увеличават се престъпността и безработицата.

През 1994 г. в Будапеща под председателството на Ядрения клуб, Украйна доброволно се съгласява да се откаже от ядрения си арсенал, останал ѝ в наследство от СССР, и да го върне на юридическия наследник на Съветския съюз – Руската федерация. В замяна на този акт Великобритания, САЩ и Русия стават гаранти за суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Вторият президент на Украйна, Леонид Кучма, въвежда нова конституция през 1996 г.

 Началото е Оранжевата революция 

През 2004 г. президентските избори са спечелени от Виктор Янукович, но съдът определя изборите за подправени, което предизвиква вълна от недоволство. Това довежда до Оранжевата революция, която вкарва във властта Виктор Юшченко и Юлия Тимошенко, а Янукович остава в опозиция. Янукович е избран за президент отново през 2010 г.[9] През 2011 г. бившият премиер-министър на Украйна и основен политически съперник на Янукович, Юлия Тимошенко, е осъдена на седем години затвор. Недоволството от управлението на Янукович прераства в многочислени протестни акции в течение на 2010 – 2013 г. Събитията от Евромайдан довеждат до смяна на държавната власт.

Евромайдан (на украинскиЄвромайдан) е термин за вълната от демонстрации и гражданско неподчинение, започнала в нощта на 21 ноември 2013 година, когато украинският президент Виктор Янукович отказва да подпише споразумението за асоцииране с Европейския съюз, за да засили отношенията между Украйна и Евразийския съюз, където Русия е основен играч. Протестиращите се обявяват против възможността за задълбочени връзки между Украйна и Русия.

 Президентът Виктор Янукович е отстранен и той, опасявайки се за живота си, през февруари 2013 г. бяга в Русия. На 25 май 2014 г. се провеждат извънредни президентски избори, на които за президент е избран Петро Порошенко. През март 2019 г. поредните президентски избори печели актьорът Володимир Зеленски с резултат от 74%, а партията му „Слуга на народа“ печели парламентарните избори през юли 2019 с 44%.


  • Виктор Юшченко (прегласуване) – резултат в национален мащаб

  •                          
  • Виктор Янукович (прегласуване) – резултат в национален мащаб

  • ?Някои анализатори твърдят, че Оранжевата революция се случва на базата на вече установен модел и практика при свалянето на Слободан Милошевич в Югославия четири години по-рано и по време на Революцията на розите в Грузия от 2003 г. И двете събития, макар и спонтанни, са все пак резултат на обширна и масова кампания на гражданите и изграждане на опозиционна коалиция. И в Югославия, и в Грузия, става въпрос за изборна победа, последвана от масови демонстрации и опити на действащото правителство да удържи властта си посредством всякакви инструменти. 
        И като не може  следва какво ? Война 
    Бившият президент Леонид Кучма открито обвинява руският олигарх Борис Березовски във финансиране на кампанията на Виктор Юшченко и изнася копия от документи, показващи парични трансфери от компании на Березовски към компании, контролирани от приближени на Юшченко. Юшченко отрича неговата кампания да е била финансирана от Борис Березовски. Руският олигарх потвърждава, че е имал срещи с приближени на Юшченко в Лондон, преди началото на кампанията, и че е направил преводи на големи суми. Според украинското законодателство, финансирането на политически кампании от граждани на чужди държави е незаконно.[През ноември 2005 г. олигархът заплашва, че ще съди приближените на Юшченко, ако публично не се извинят и не признаят, че са приели парите.Според поредицата на Би Би Си „Руските кръстници“ Березовски излива милиони долари в поддържането на спонтанните протести и всекидневно е в контакт с опозиционните лидери. След смъртта на Березовски през март 2013 г., неговият приятел Андрей Некрасов, заявява, че олигархът е основен спонсор на Оранжевата революция.

    Според влиятелния представител на Партията на регионите на Янукович, Ринат Ахметов, идеалите на Оранжевата революция възтържествуват на изборите от 2010 г. „Имаше честни, независими и демократични избори. Целият свят го призна, а международните наблюдатели го потвърдиха. Именно затова идеалите на Оранжевата революция възтържествуваха“. Според Юлия Тимошенко изборите от 2010 г. са „изпусната възможност за Украйна да стане достоен член на европейското семейство и да сложи край на олигархията“.

    Конституционни промени

    Една от последиците от Оранжевата революция са промените в конституцията, които прехвърлят власт от президента към парламента. Промените са приети от партията на Мороз и комунистите и влизат в сила след парламентарните избори от 2006 г., които са спечелени от Партията на регионите на Янукович. След тези избори, бившият президент формира коалиционно правителство заедно със социалистите и комунистите. В резултат на това Виктор Юшченко вече трябва да се противопоставя на сдобилия се с нови правомощия министър-председател – Янукович. През 2007 г., след няколкомесечна борба, президентът успява да свали коалиционното правителство и да разпусне парламента. Провеждат се нови избори, които отново се печелят от партията на Янукович, но този път със съвсем малка преднина пред оранжевите партии на Тимошенко и Юшченко. Янукович не успява да събере мнозинство за парламент, което автоматично води до коалиционно правителство между партиите на Тимошенко и Юшченко. Министър-председател става Юлия Тимошенко.

    На 1 октомври 2010 г. Конституционният съд на Украйна отменя измененията от 2004 г., отчитайки ги за противоконституционни. 


    Преди да стане първата жена министър-председател на Украйна, Тимошенко е един от ключовите лидери на Оранжевата революция. В този период някои западни медии я определят като „Жана Д'Арк на революцията“.


    На 28 юли 2005 г., списание Форбс я нарича, вече като министър-председател, третата най-влиятелна жена в света, след Кондолиза Райс

    Гласували за Порошенко на 25 май 2014

    Участва в президентските избори през пролетта 2014 г. В първия тур набра 54,7% гласове на избирателите, като става първият украински президент, спечелил изборите в един тур. На изборите действа в съюз с Виталий Кличко (това е обявено на 29 март 2014 г. на конгреса на УДАР). Слоганът на кампанията Порошенко е „Живот по един нов начин“.

    На 7 юни се заклева за Президент на Украйна. Същия ден става Върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна.

    През септември 2015 г. забранява на 388 политици и журналисти, между които на Елена Йончева, да влизат в страната за срок от 1 година.

    След анексирането на Кримския полуостров от Руската федерация в началото на 2014 и последвалата война в Донбас, три области в Украйна с компактно руско население се самопровъзгласяват за независими републики, това са Република Крим, Донецка народна република (ДНР) и Луганска народна република (ЛНР). С изключение на Русия, те остават непризнати от международната общност и довеждат до икономически санкции на западния свят спрямо Руската федерация. По време на военния конфликт са разрушени летищата в Донецк и Луганск, а достъпът до тези области от останалата част на Украйна е изключително затруднен, като фактически е изместена границата с Русия и има разположени нови контролно-пропускателни пунктове. На Кримския полуостров и областите Донецк и Луганск след 2014 г. оперират руски мобилни оператори, а от телевизионните кули излъчват руски тв канали, като в Донецк и Луганск са спрени предавателите на украинската обществена телевизия и частните украински канали. Според декрет на президента Зеленски от юли 2019 г. със затвор се наказва всеки украински гражданин, който не признава Крим и Донбас за украински територии или публично признае ДНР и ЛНР за легитимни. Въведен е и визов режим между гражданите на Украйна и Руската федерация двустранно.

     

    Днес украинският народ води войнао за оцеляване и достойнство  , война за независимост  от  Русия . 

                             Кой е агресорът ? 



    Няма коментари:

    Публикуване на коментар