вторник, 14 септември 2021 г.

Епидемия или Инфодемия

     Всичко е ясно , какъвто народа такива управниците , елити и държавата . Най-пропадналата в ЕВропа , най-корумпираната и с най-много тарикати многознайковци . А управляват все боклуци .

Глупостта убива ! Непочтеността и лъжата убиват!

Ваксинирайте се !

Мангъров е лъжец!

Случаят ме среща с наш топ медик, професор.
Приятно ми става, че ме познава, чел е мои статии. Сякаш бързо обсъжда медицинската причина за срещата, та да мине по обществените теми.
"Нас навсякъде, във всяка една организация, вече ни управляват кадри на югозападния и библиотекарския университети. Сякаш някой събира информацията на едно място, откъдето всичко се контролира"
"Май не само тези университети обаче готвят кадрите им" - казвам. "Вижте докъде е стигнало плагиатството и как бранят ценните кадри в уж най-добрия ни университет".
"Да, и БАН отдавна е пробит. Срам ме е, че произвежда професори, които бълват толкова очевадни лъжи за вируса".
Ако не успеем да защитим истината, да отделим зърното от плявата - отписваме държавата. Това е най-голямата катастрофа, която ГЕРБ причини - на всяко ниво, във всяка една организация инфилтрираха ченгета, калинки и бушони. Как работи все още държавата е загадка."
На прощаване виждам подава лакът за сбогуване. Макар да знам, че не е гаранция срещу зараза, някак си изтърсвам: "аз съм ваксиниран".
А той: "А, аз си сложих дори трета доза - но съм длъжен да пазя всички около мен от предаване на вируса".

Помислих си - колко е хубаво, че все още има не само такива лекари, а такива хора сред нас.


Според изследване на Центъра за противодействие на дигиталната омраза във Вашингтон само 12 души са отговорни за близо 2/3 от антиваксърското съдържание във Facebook. „Дезинформационната дузина“ включва остеопата д-р Джоузеф Меркола, натрупал милиони от алтернативна медицина, и Робърт Ф. Кенеди-младши, който получава 255 000 долара годишно като председател на една от най-влиятелните американски активистки групи срещу ваксините. Според проучвания, цитирани във вестниците „Вашингтон Поуст“, „Ню Йорк Таймс“ и реномираното издание Nature Medicine, създаването и разпространяването на дезинформация е не просто финансирано от малка група хора. Това е стратегически разработен и добре координиран процес, чиито послания достигат до над 59 млн. онлайн последователи.

Основната целева група са „колебаещите се“, които не знаят дали да се доверят на официалната информация. Причините за това са различни: от трудност в разбирането на специализирана научна информация до проблеми с доверието в авторитетите. Най-усилено се таргетират групи потребители, които проявяват по-високи нива на страх, тревожност, липса на доверие в науката и в авторитетите, с интерес към алтернативни методи и конспиративни теории като QAnon.

Все по-често се появяват обвинения в цензура срещу Facebook и онлайн платформите, които премахват съдържание с доказано грешни факти. Истината обаче е, че социалните медии и прекомерното доверие в тях са ключов фактор за инфодемията. Принципът на Парето работи перфектно в тази екосистема, защото популярното съдържание от шепа източници достига експоненциално до голяма аудитория. „Дезинформационната дузина“ инвестира в онлайн реклама на съдържанието си и технологичните компании трябва да балансират между желанието си да изглеждат като етичен играч и основния източник на финансиране на иначе безплатната им услуга.

Алтернативно мислене срещу научен консенсус

Наличието на фалшива информация не е достатъчно условие за инфодемията. От зората на масмедиите има издания, които пишат за конспиративни теории и публикуват сензационна информация, базирана на полуистини или откровени лъжи. Разликата е, че преди появата на интернет и социалните медии те са достигали до ограничена, често изцяло местна аудитория. Днес маргинални доскоро възгледи могат да достигнат до милиони хора с инвестиране на минимални средства. Демократизацията на достъпа до информация, за съжаление, улеснява и достъпа до дезинформация.


Епидемия или Инфодемия?  

Константина Василева

Константина Василева е медийна анализаторка с опит в български и чуждестранни изследователски проекти и компании. В момента е докторантка в Нова Зеландия, където от първо лице наблюдава начина, по който страната се справя с пандемията.

Зад сложния сюжет на филма „Генезис“ (Inception) има една простичка, но въздействаща идея. Успееш ли незабелязано да посееш зрънце на съмнение (или нова идея), то може да завземе съзнанието и да промени възгледите и поведението на хората. За да подейства истински, е нужно едно: човек да възприеме идеята като своя. Инфодемията действа по много сходен начин. И затова е толкова опасна.





Няма коментари:

Публикуване на коментар